ביהמ”ש העליון מחדש את האפשרות לתקוף את סבירות תעריפי היטלי פיתוח והתחשיבים העומדים בבסיס חוקי העזר, במסגרת תביעת השבה אזרחית
אנחנו מתכבדים להביא בפניכם עדכון מיסוי מוניציפלי, אשר עניינו חידוש האפשרות לתקוף את סבירות תעריפי היטלי הפיתוח הקבועים בחוקי העזר העירוניים, גם במסגרת תביעת השבה אזרחית, בפסק דינו החדש (מיום 18.10.23) – ע.א. 4151/20 נווה גד בניין ופיתוח בע”מ נ’ עיריית באר שבע.
בית המשפט העליון דן בערעור על החלטת בית המשפט המחוזי לסלק תביעה שהגישה חברת נווה-גד נגד עיריית באר שבע, להשבת היטלי פיתוח ששילמה החברה לעירייה כתנאי לקבלת היתר בניה. במסגרת התביעה, העלתה החברה טענות כנגד התחשיבים לפיהם העירייה קבעה את תעריפי היטלי הפיתוח בחוקי העזר העירוניים וטענה לחוסר סבירות של התעריפים כתוצאה מפגמים שונים שנפלו בתחשיבים, בעטיים התעריפים שנקבעו גבוהים מידי. ביהמ”ש המחוזי סילק את התביעה בנימוק שלביהמ”ש אזרחי אין סמכות לדון בטענות כנגד חוק העזר עצמו, וקבע כי היה על התובעת להגיש עתירה מנהלית המהווה תקיפה ישירה של חוק העזר; זאת, על בסיס ההלכה שנקבעה בע”א 4291/17 אלפריח נ’ עיריית חיפה.
בית המשפט העליון קיבל את הערעור וקבע כי הסמכות לדון בטענות שהועלו בתביעה מסורה לבית המשפט האזרחי, מאחר והסמכות נקבעת לפי הסעד, שהנו השבה כספית. בית המשפט העליון הבהיר כי אמנם כאשר מרכז הכובד של ההליך הוא שאלת תוקפו וחוקיותו של אקט שלטוני, אזי יש עדיפות לניהול ההליך בתקיפה ישירה; אך העובדה שהתביעה מבוססת על טענות במישור המינהלי אינה שוללת את סמכותה של הערכאה האזרחית לדון בתביעה; משעה שנשא האזרח בתשלום ההיטל, אין לחסום את דרכו מלהגיש תביעת השבה אזרחית.
בית המשפט העליון ממליץ, במקרים שבהם עיקר הכובד הינו תקיפת חוקיותו של חוק העזר או תעריפיו בלבד, כי הצדדים יגיעו מראש להסדר דיוני שיאפשר תקיפה ישירה באמצעות הגשת עתירה מנהלית, תוך שהעירייה תוותר על טענה לשיהוי.
לאור עדכוני הפסיקה הנכם מוזמנים להעביר לבדיקתנו – ללא התחייבות וללא עלות – את החיובים בהיטלי פיתוח ששילמתם בגין היתרי בניה להקמת נכסים בשבע השנים האחרונות, ונציע לכם אפשרויות מורחבות להשבת חלק מהכספים.