אנחנו שמחים להציג בפניכם גיליון נוסף של מעו”דכן תכנון ובניה ובו עדכוני חקיקה, פסיקה והחלטות ועדת ערר מהעת האחרונה.
לאחרונה פורסם תיקון מס’ 157 לחוק התכנון והבניה, במסגרתו נוסף מנגנון חדש לבחינת שומות השבחה מטעם הוועדה המקומית, הידוע כ”שומה מוסכמת”. לפי התיקון, חייב החולק על גובה החיוב בשומת היטל השבחה שסכומה עד 90,000 ש”ח, רשאי לבקש מהוועדה המקומית לבחון שוב את השומה, בצירוף שומה מטעמו. אם שמאי הוועדה יחליט להפחית את גובה החיוב, והחייב יסכים לסכום המופחת, השומה המוסכמת תועבר לבדיקת השמאי הממשלתי הראשי. אם שמאי הוועדה לא יפחית את גובה החיוב, או שהחייב לא יסכים לשומה המופחתת, או שהשמאי הממשלתי לא יאשרה, יחולו המנגנונים הרגילים לבחינת שומות השבחה מטעם הוועדה (שמאי מכריע וערר).
בנוסף פורסם תיקון לתקנות התכנון והבניה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), תשע”ד-2014, במסגרתו התווספה לרשימת העבודות והמבנים הפטורים מהיתר הקמה של “מרכיבי ביטחון” (כגון ביתן שומר, גדר ביטחון, מחסן נשק ועוד), בישובים אשר פיקוד העורף אישר כי הם נדרשים בהם, ובכפוף לתנאים.
כמו כן, פורסם להערות הציבור פרק בתזכיר חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2025), התשפ”ה-2024, העוסק ברשויות מקומיות, בו מוצע לתקן את סעיף 19(ב)(4) לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה, כך שלצורך קבלת פטור מהיטל השבחה עבור מוסדות ציבור במסגרת מימוש במכר, יידרש כי המקרקעין עצמם יהיו מיועדים למטרות ציבוריות (ולא רק התמורה בגינם). עוד פורסם להערות פרק נוסף בתזכיר חוק התוכנית הכלכלית, העוסק בתכנון ובניה, במסגרתו מוצע, בין השאר, להאריך בתנאים מסוימים את תוקפן של החלטות למתן היתר או של היתרי בנייה עקב מלחמת חרבות ברזל ומחסור בעובדי בניה; וכן לחייב מי שאישור או התייעצות עמם הם תנאי למתן היתר, לפרסם נוהל שיסדיר את דרך הפנייה אליהם.
לקריאת המזכר המלא לחצו כאן.